Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2018 14:15 - Приказна Черна гора
Автор: elizastefanova Категория: Туризъм   
Прочетен: 13108 Коментари: 6 Гласове:
10

Последна промяна: 04.12.2018 14:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Ако се чудите дали си заслужава да пътувате 18 часа, да минете през цяла Сърбия и да бъдете 4-5 дни без роуминг, за да прекарате няколко дни в бивша югославска държава – поемете това приключение.

 

image
Още с влизането си в Черна гора се изправяте пред спиращи дъха възвишения. Инфраструктурата е добре разработена, но населените места през които ще минете са малки и често нямат осветление. Населението не е много , но е общително и добре настроено към туристи. Цените на хотелите са много достъпни.

Новата държава използва Евро, въпреки че не е членка на съюза. Основната причина за въвеждането на тази валута е, че страната не е много богата и решава да спести от отпечатването на собствена, а и разплащането с туристите е много по-лесно и удобно.

Петте дни, които прекарах в Черна гора спах в курортния град Будва в хотел близо до плажа – чист, спретнат, уютен, с просторен балкон и гледка към планинските релефи. Градът е предпочитана дестинация за морска почивка. Според скорошна класация той е един от десетте най-романтични града и има защо да му се носи тази слава.

image
Легендите разказват за възникването на символа на града, който може да бъде видян на стената на стария град  две взаимосвързани риби.

В Будва е живяла двойка - красивата Елена и майстор Maркo - каменоделец със златни ръце.Поради бедността на младоженеца,  бащата на Елена бил против брака им и помрачил щастието на младото момиче.Влюбената двойка решила да предприеме отчаяна стъпка и ръка за ръка, скочили от висока скала Будва. Марко и Елена се превърнали в риби и заживели щастливо в дълбочината на морето.

Виждайки чудото, някой казал: "Нека двамата да бъдат едно" (Ko jedno НЕК Budu Dva).Оттогава градът става известен като Будва.

Между другото, това място е богато на символи на любовта - например, на снимачната площадка скулптура на балерина чака своя любим моряк. (един от известните символи на Будва)

 

image

 

Разходих се и до град Котор, който също като Будва има стара и нова част. Минавайки по малките улички на старата част впечатление правят сувенирите под форма на котка, които се продават навсякъде. Обикаляйки отрих и музей на котката. Тъй като Котор е голямо пристанище  в него са акостирали много кораби. Почти всеки моряк е оставял по една котка в града за късмет и благополучно прибиране у дома, така това животно се превърнало в символ и талисман на града. 

 Други два града, които имах удоволствието да посетя бяха Тиват и Пераст.

image

 

 

Пераст е невероятно красив малък град. Има силно венецианско влияние. До него има два малки острова Госпа от Шкрпела (Богородица на Скалата) и Свети Георги. На тях има построени параклиси. За иконата Богородица с младенеца, съхранявана на остров Свети Георги има  легенда за млада девойка с красиви златни коси. Тя била влюбена в моряк, който заминал, а Ясинта го чакала на брега, за да мине по-бързо времето момичето започнало да бродира гоблен, но не с конци, а с косите си. Времето минавало – цели 25 години вярната девойка чакала любимия.Цветовете на гоблена избледнявали, защото косите на красавицата посивявали. Картината, която направила Ясинта е иконата на Богородица с младенеца, която и до днес се съхранява в малкия параклис.

 

image

image 

 

Тиват е последният град в Черна гора, който успях да разгледам. Той е крайбрежен пристанищен град, построен в типичния за страната стил. Ниски и красиви сгради. Той е много посещаван туристически център, за който обаче няма нежна легенда, но не му е и нужна, ако веднъж видите красивите чисти води и приятната за окото архитектура на курортното градче задължително ще поискате да се върнете в него.


Приятен път!




Гласувай:
10



1. morskipesni - Явно и черногорци са ни изпреварили
04.12.2018 15:30
Това че няма GSM и роумнинг даже е плюс! Много добре се е получило в такъв кратък текст и картинки, поздравления от немско!
цитирай
2. troia - Здравей!
04.12.2018 15:44
И на мен ми хареса. Красиви снимки и са повечко.:)
Препоръчвам ти за Коледа или Нова Година да посетиш Будапеща. През нощта е направо приказка.:)
Хубаво е, че продължаваш да публикуваш. Човек трябва да остава верен на себе си.
цитирай
3. elizastefanova - И на мен ми хареса. Красиви снимки и ...
04.12.2018 16:04
troia написа:
И на мен ми хареса. Красиви снимки и са повечко.:)
Препоръчвам ти за Коледа или Нова Година да посетиш Будапеща. През нощта е направо приказка.:)
Хубаво е, че продължаваш да публикуваш. Човек трябва да остава верен на себе си.


По Коледа обмислям една екскурзия до Драма - там е приказна по време на зимните празници, но Будапеща е едно от местата, които задължително искам да посетя. :)
цитирай
4. shtaparov - Много е красиво- спор няма!
04.12.2018 17:53
Много е красиво- спор няма!
цитирай
5. born - Макар и малка, но извънредно кра...
04.12.2018 19:01
Макар и малка, но извънредно красива страна. Освен красотите на кракбрежните части, пътят от Сърбия и България преминава през каньона Тара - най- големия в Европа и извънредно страховит. Мисля, че тунелът от южното крайбрежие почти до Шкодренското езеро е също един от най- дългите на Балканите. Разнообразна, до голяма степен девствена природа, изключително красива,
Поздрави за чудесния постинг.
цитирай
6. barin - Здравей, elizastefanova. Малка, ...
09.12.2018 06:08
Здравей, elizastefanova. Малка, но красива страна. Имал съм възможността да отида в Черна гора през 2000 г.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elizastefanova
Категория: Хоби
Прочетен: 39077
Постинги: 8
Коментари: 37
Гласове: 25
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031